misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Przepisy na kawę

Kawa kokosowo - czekoladowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Delikatnie kokosowa z nutą czekolady kawa na popołudniowe spotkanie...

Kawa kokosowo - czekoladowa

Składniki:

Kawa kokosowo - czekoladowa

 

  • 3 kopiaste łyżeczki kawy mielonej TCHIBO EXCLUSIVE 100% ARABICA
  • ½ l wody
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 100 ml mleka kondensowanego niesłodzonego
  • 2 kostki czekolady mlecznej
  • Tarta czekolada do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Kawa kokosowo - czekoladowa
1 łyżkę wiórek kokosowych zalać mlekiem kondensowanym( najlepiej kilka godzin przed przyrządzaniem kawy) i zostawić w chłodnym miejscu. Do garnka wlać wodę i dodać 1 łyżkę wiórek kokosowych, zagotować. Przecedzić i ponownie wodę kokosowa zagotować i wsypać kawę, szczelnie nakryć pokrywką i zostawić na słabym ogniu przez 5-10 minut, nie dopuszczając do zagotowania. Mleko wraz z wiórkami kokosowymi spienić mikserem (jeżeli ktoś chce można je odcedzić i dopiero spienić). Kawę przecedzić do ogrzanych filiżanek na których dnie jest kostka czekolady, na wierzch wlewamy spienione mleko i dekoracyjnie posypujemy czekoladą tartą. Osobno podajemy cukier w cukierniczce. SMACZNEGO!