Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Przepisy na kawę

Kawa korzenna z miodem i rumem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

pachnąca i z małym kopniakiem

Kawa korzenna z miodem i rumem

Składniki:

Kawa korzenna z miodem i rumem

 

  • 4 łyżeczki kawy mielonej Tchibo Exclusive 100% Arabica
  • 2 łyżeczki miodu naturalnego, użyłam lipowego
  • 4 łyżki rumu, użyłam jasnego
  • przypraw jak cynamon, anyż gwiazdkowaty, ziele angielskie, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, kardamon, kolendra)

Sposób przygotowania:

Kawa korzenna z miodem i rumem
Jeśli ktoś nie ma mielonych pojedynczych przypraw może użyć gotowej przyprawy do piernika, ale z pojedynczymi łatwiej skomponować swój własny, ulubiony smak dodając mniej lub więcej poszczególnej z nich.Nagrzałam "łapkę" ekspresu ciśnieniowego ręcznego, do gorącej wsypałam kawę zmieszaną z przyprawami. Włączyłam funkcję "espresso" z początkowym nawilżaniem kawy aby napar był bardziej esencjonalny. Zaparzyłam kawę. Od razu ją posłodziłam miodem, rozlałam do szklaneczek i dodałam do każdej porcji rum - ilość to już indywidualna sprawa - można dodać nieco mniej lub więcej. Pić od razu, gorącą i mocną. Oczywiście takiej kawy nie pijemy rano, przed pójściem do pracy, ale np. w weekend :-)

Tagi:

kawa przyprawy