Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Kawa mrożona - w kostkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zróbcie sobie taką - na pewno Wam się spodoba i zasmakuje

Kawa mrożona - w kostkach Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kawa mrożona - w kostkach

 

  • 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • ok. 300 ml zimnej wody
  • 5 łyżeczek cukru trzcinowego albo zwykłego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 300 ml mleka

 

Sposób przygotowania:

Kawa mrożona - w kostkach
Kawę wsypałam do dzbanuszka z zimną wodą, dodałam ekstrakt waniliowy i cukier - ja wsypałam 5 łyżeczek, ale możecie dodać więcej jeśli lubicie bardziej słodką kawę. Zmiksowałam całość żeby cukier się rozpuścił. Przelałam kawę do specjalnego woreczka na kostki lodu - właśnie dlatego mieszałam w dzbanuszku bo z niego wygodniej nalewać do woreczka - i włożyłam do zamrażarki na kilkanaście godzin. Przed podaniem nałożyłam kawowe kostki do szklaneczek, do pełna, i zalałam mocno schłodzonym mlekiem. Można taką kawę pić od razu, ale lepsza jest jak postoi ok. 10 minut w lodówce i kostki zaczną oddawać powoli część smaku do mleka. Ta ilość składników wystarczyła na 3 duże porcje :)
Kawa mrożona - w kostkach
kawę wsypałam do dzbanuszka - dodałam cukier i pastę waniliową
Kawa mrożona - w kostkach
dolałam zimnej wody i całość zmiksowałam żeby cukier się rozpuścił

Tagi:

kawa