Lucy

Lucy

Szef Kuchni
[Przepisów: 13]

Kawa po włosku

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

„O’Ccaffe Shake” to fantazyjny sposób na pyszny, kawowy deser, który jest szybki i łatwy w przygotowaniu.

Kawa po włosku

Składniki:

Kawa po włosku

 

  • 2 łyżki lodów waniliowych lub śmietankowych
  • 100 ml mocnej kawy O’Ccaffe Royal Espresso 100% arabica (dwie łyżeczki kawy na ½ kubka wody)
  • 100 ml mleka
  • lód w kostkach
  • łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Kawa po włosku
Zaparzamy mocną kawę zalewając ją wodą do połowy kubka. Czekamy aż kawa zaparzy się, oddzielamy fusy i dopełniamy kubek mlekiem. Czekamy aż przestygnie, dodajemy 3/4 szklanki lodu w kostkach i miksujemy w mikserze. Następnie dodajemy 2 łyżki lodów-jedną łyżeczkę cukru waniliowego i miksujemy wszystko razem tak, aby w shakeu nie pozostały drobinki lodu w kostkach. Gotowy shake Przelewamy do wysokich szklanek, dla ozdoby i podkreślenia smaku można oprószyć top odrobiną mielonej kawy lub tartą czekoladą.

Tagi:

lody kawa