Kawa z kardamonem i likierem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kawa z kardamonem i likierem rozgrzewa i dodaje energii nawet w chłodne dni

Kawa z kardamonem i likierem

Składniki:

Kawa z kardamonem i likierem

 

  • (dla 1 osoby)

 

  • 100 ml bitej śmietany
  • 3 zielone strączki kardamonu
  • 1 pomarańcza
  • 1 jedna łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki likieru pomarańczowego
  • 200 ml mocnej kawy, zaparzonej w ekspresie

Sposób przygotowania:

Kawa z kardamonem i likierem
Używając ręcznego miksera ubij śmietanę, aż będzie średnio gęsta. Rozetnij kardamon, usuń czarne nasionka i wyrzuć łupinki. Rozgnieć ziarna, dodaj do nich brązowy cukier i likier pomarańczowy, a następnie wymieszaj w żaroodpornym kubku. Wlewaj do niego kawę, zostawiając 3 cm wolnego miejsca od brzegu szklanki. Dobrze wymieszaj i poczekaj aż składniki się połączą. Następnie wlej delikatnie bitą śmietanę na górę kawy i udekoruj startą skórką z pomarańczy.



Tagi:

kawa