kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Kawa z kogel-mogel

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kogel-mogel to PRL-owski deser z jajek i cukru, który czas swojej świetności ma już raczej za sobą. Można go jednak wykorzystać jako element świetnej, kremowej kawy. Zachęcam do wypróbowania tej niecodziennej, słodkiej i pysznej propozycji.

Kawa z kogel-mogel

Składniki:

Kawa z kogel-mogel

podstawowe

  • (na jedną dużą kawę)
  • 2-3 łyżeczki kawy mielonej lub rozpuszczalnej lub 3/4 szklanki kawy z ekspresu
  • ¾ szklanki wody
  • bita śmietana
  • Krem:
  • 2 żółtka
  • 20 g cukru
  • Karmel:
  • 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Kawa z kogel-mogel
Krem: Przygotuj kąpiel wodną: do garnka nalej wodę do około 1/3 wysokości i ułóż na nim szklaną lub ceramiczna miskę. Żółtka łączymy z cukrem i ubijamy cały czas podgrzewając w kąpieli wodnej, aż do uzyskania puszystej masy.

Masę nakładamy na dno szklanki.

Kawę zaparz lub przygotuj w ekspresie. Nie ma konieczności jej słodzenia bo krem jajeczny jest wyraźnie słodki. Kawę delikatnie wylewamy na krem jajeczny.

Karmel: do garnka wsypujemy cukier i rozprowadzamy go równą warstwą na dnie.

Podgrzewamy na średnim ogniu aż cukier się roztopi i lekko zbrązowieje. Łyżeczkę maczamy w karmelu i robimy esy-floresy na papierze do pieczenia.

Pozostawiamy na chwilę do stwardnienia.

Kawę wykańczamy rozetką bitej śmietany i kawałkami karmelu.