Sposób przygotowania:
Kawa z kogel-mogel
Krem: Przygotuj kąpiel wodną: do garnka nalej wodę do około 1/3 wysokości i ułóż na nim szklaną lub ceramiczna miskę. Żółtka łączymy z cukrem i ubijamy cały czas podgrzewając w kąpieli wodnej, aż do uzyskania puszystej masy.
Masę nakładamy na dno szklanki.
Kawę zaparz lub przygotuj w ekspresie. Nie ma konieczności jej słodzenia bo krem jajeczny jest wyraźnie słodki. Kawę delikatnie wylewamy na krem jajeczny.
Karmel: do garnka wsypujemy cukier i rozprowadzamy go równą warstwą na dnie.
Podgrzewamy na średnim ogniu aż cukier się roztopi i lekko zbrązowieje. Łyżeczkę maczamy w karmelu i robimy esy-floresy na papierze do pieczenia.
Pozostawiamy na chwilę do stwardnienia.
Kawę wykańczamy rozetką bitej śmietany i kawałkami karmelu.
Masę nakładamy na dno szklanki.
Kawę zaparz lub przygotuj w ekspresie. Nie ma konieczności jej słodzenia bo krem jajeczny jest wyraźnie słodki. Kawę delikatnie wylewamy na krem jajeczny.
Karmel: do garnka wsypujemy cukier i rozprowadzamy go równą warstwą na dnie.
Podgrzewamy na średnim ogniu aż cukier się roztopi i lekko zbrązowieje. Łyżeczkę maczamy w karmelu i robimy esy-floresy na papierze do pieczenia.
Pozostawiamy na chwilę do stwardnienia.
Kawę wykańczamy rozetką bitej śmietany i kawałkami karmelu.