czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Ciasto czekoaldowe z dynią i migdałami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo smaczne jesienne ciasto z dużą dawką czekolady a małą ilością mąki. Idealne do popołudniowej kawy.

Ciasto czekoaldowe z dynią i migdałami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoaldowe z dynią i migdałami

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoaldowe z dynią i migdałami
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty kogel-mogel. 100g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady połamać na kawałki i stopić na parze, lekko przestudzić. Dodać do żółtek. Następnie dodać startą na drobnych oczkach dynię, zmielone migdały oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Dodać cynamon oraz skórkę startą z wyparzonej pomarańczy i 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy. Wymieszać. Na koniec dodać białka ubite ze szczyptą soli na sztywną pianę. Całość bardzo delikatnie wymieszać, by piana nie opadła. Przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 22cm. Wierzch posypać resztą grubo posiekanej czekolady. Piec około 45 minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto czekoaldowe z dynią i migdałami
Żóltka utrzeć z cukrme, czekoladą i dynią
Ciasto czekoaldowe z dynią i migdałami
Dodać mąkę z proszkiem oraz cynamon, wymieszać
Ciasto czekoaldowe z dynią i migdałami
Dodac skórkę startą z pomarańczy oraz sok
Ciasto czekoaldowe z dynią i migdałami
Ciasto przelac do formy, posypać resztą czekoaldy