WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Kawa z migdałowym mlekiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kawa mielona zaparzona i przecedzona zalana mlekiem o smaku migdałowym przygotowanym z mleka i cukru migdałowego.

Kawa z migdałowym mlekiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kawa z migdałowym mlekiem

 

  • 1 czubata łyżeczka kawy mielonej
  • ok. 150ml wody
  • ok. 100ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru migdałowego

Sposób przygotowania:

Kawa z migdałowym mlekiem

ETAP 1:

Kawę mieloną (ok. 1 czubata łyżeczka) wsypać do kubka lub filiżanki. Wodę zagotować. Ok. 150 ml wrzątku zalać kawę mieloną. Filiżankę można nakryć spodkiem i zaparzać przez kilka minut.

Gdy kawa się zaparzy przecedzić ją przez sitko żeby pozbyć się fusów. W czasie gdy kawa się parzy przygotować mleko. Mleko odmierzyć i wlać do rondelka. Wsypać łyżeczkę cukru migdałowego i podgrzewać aż mleko się zagotuje. Gorące mleko dolać do zaparzonej kawy.

Wymieszać i podawać na gorąco.

Kawa z migdałowym mlekiem
Kawa mielona zaparzona i przecedzona przez sitko
Kawa z migdałowym mlekiem
Kawa mielona zalana wrzątkiem pozostawiona do zaparzenia
Kawa z migdałowym mlekiem
Kawa mielona wsypana do filiżanki przed zalaniem wrzątkiem