Jak przygotować przyjęcie na szczególne okazje?

Okazje są idealne, by zorganizować przyjęcie. Można, na przykład, przygotować uroczysty obiad, kolację, domówkę bądź wielogodzinną biesiadę. Na stole nie powinno zabraknąć zimnych posiłków, dania głównego, deserów oraz napoi, w tym alkoholu. Przyjęcie na uroczyste okazje zazwyczaj przygotowuje się w domu, ogrodzie (na powietrzu, w altanie, w namiocie), wynajętej sali bankietowej albo w restauracji.

Najlepsze dania na wyjątkowe okazje

Na uroczystym przyjęciu należy podać przekąski i przystawki. Świetnie sprawdzą się wędliny, sery, sałatki, galarety, jaja faszerowane, ryby, kąski kurczaka usmażone w panierce, sosy, świeże warzywa, produkty marynowane lub pikle. Jako ciepłe danie główne warto zaserwować zupę, na przykład krem, żurek czy barszcz oraz pieczone mięso, rybę, tartę, kluski, bigos, zapiekankę albo makaron. Soki owocowe, woda, lemoniada i wino doskonale komponują się z posiłkiem. Po daniu głównym jest czas na podanie kawy, herbaty oraz deseru. Można przygotować elegancki tort, ciasto, ciastka, mus czekoladowy, owoce z bitą śmietaną i bakaliami, lody z polewą lub praliny.
Okoliczności

Okoliczności

Ślub, narodziny dziecka, chrzest, komunia, urodziny, imieniny, rocznica lub sukces bliskiej osoby zaliczają się do wyjątkowych okoliczności. Jeżeli świętowanie odbywa się przy stole, w gronie rodziny i przyjaciół, należy zadbać o smaczne potrawy. Na przyjęcie warto przygotować zimne przystawki, na przykład wędliny, sery, ryby i mięsa w galarecie, pieczenie, pasztety, jaja faszerowane, pikle, warzywa oraz pieczywo. Nie może również zabraknąć ciepłego dania. Dobrze sprawdzi się zupa (rosół, barszcz, krem) oraz posiłek główny (mięso albo ryba z dodatkami). Na stole warto również umieścić słodkie przekąski, na przykład ciasta, ciasteczka i cukierki. Opcjonalnie można podać alkohol.

Święta

Święta

Doskonałą przystawką na święta są gotowane jajka faszerowane oraz w szynce lub boczku, a także paszteciki, ruloniki z łososia i pikle. Na Boże Narodzenie i Wielkanoc warto przygotować sałatki na święta: tradycyjną jarzynową, z kurczakiem oraz z tuńczyka. Popularne potrawy świąteczne to śledzie i ryby w galarecie z octem. Wśród mięs na święta najczęściej spotykane są deski wędlin i mięsne rolady. Na obiad podaje się schabowe lub pierś z kurczaka z ziemniakami i surówką.

Polecane przepisy do kategorii Okazje

Znaleźliśmy 3227 przepisów w kategorii Okazje

Makowiec tropikalny

Makowiec tropikalny

Zgobisz Zgobisz

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szarlotka w "pasy"

Szarlotka w "pasy"

Ewa27 Ewa27

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wiśniowy miodownik

Wiśniowy miodownik

Ewa27 Ewa27

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: