pasjonatka

pasjonatka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 86]

Kawowa babka na zimno

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kawowa babka na zimno to deser dla ludzi ceniących sobie odmienność, odejście od tradycyjnej kuchni.

Kawowa babka na zimno

Składniki:

Kawowa babka na zimno

 

  • goździki zmiażdżone w moździeżu - 1 płaska łyżeczka
  • mielony cynamon - 1 płaska łyżeczka
  • migdały posiekane - 1 szklanka
  • gorzka czekolada - 10 dag
  • cukier - 1/2 szklanki
  • żelatyna - 3 czubate łyżeczki
  • woda stołowa - 3 szklanki
  • kawa rozpuszczalna - 2 czubate łyżeczki

Sposób przygotowania:

Kawowa babka na zimno
Żelatynę zamoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, by napęczniała. W rondelku zagotować wodę z cukrem i korzeniami. Podgrzewać 5 minut pod przykryciem. Następnie przecedzić przez sito wyłożone gazą. Napar zagotować ponownie, zestawić z ognia. Dodać kawę, napęczniałą żelatynę, posiekane migdały. Wszystko wymieszać i przelać do formy na babkę (średniej wielkości). Pozostawić do przestygnięcia. Następnie deser schłodzić w lodówce. Przed spożyciem polać rozpuszczoną czekoladą.

Tagi:

kawa czekolada