Sposób przygotowania:
Kawowa pianka dla osób na diecie Dukana
Kawę zalać ½ szkl wrzątku i ostudzić.
Żelatynę rozrobić w małej ilości wody.
Żółtka utrzeć ze słodzikiem. Dodać serek i dobrze wymieszać. Wlać kawę, mleko oraz żelatynę i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Wlać masę do formy i włożyć do lodówki na ok. 2 godz. Gdy masa będzie tężeć samoczynnie wytworzą się 2 warstwy (ciemna i jasna)
Zamiast kawy możemy dodać kakao w proszku. Wtedy zwiększamy ilość mleka o ½ szkl. Można zrobić masę waniliową bez żadnych dodatków
Żelatynę rozrobić w małej ilości wody.
Żółtka utrzeć ze słodzikiem. Dodać serek i dobrze wymieszać. Wlać kawę, mleko oraz żelatynę i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Wlać masę do formy i włożyć do lodówki na ok. 2 godz. Gdy masa będzie tężeć samoczynnie wytworzą się 2 warstwy (ciemna i jasna)
Zamiast kawy możemy dodać kakao w proszku. Wtedy zwiększamy ilość mleka o ½ szkl. Można zrobić masę waniliową bez żadnych dodatków