mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Kawowy lód

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Idealny dodatek do kawy Frappe ;)

Kawowy lód

Składniki:

Kawowy lód

 

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 szkl. wody gorącej
  • 2 łyżki cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Kawowy lód
Kawę z cukrem zalewam gorącą wodą, mieszam. Można dodać więcej cukru, a część wody zastąpić mlekiem, wtedy otrzymamy łagodniejszą wersję kawowego lodu, idealną do Latte Macchiatto czy Kawy mrożonej.
Studzę, rozlewam napój kawowy do foremek na lód i wstawiam do zamrażarki na około 2 godziny, aż kostki kawowego lodu dobrze się zmrożą. Po tym czasie wyjmuję kostki kawowego lodu i stosuję do ulubionej kawy podawanej na zimno.
Najlepiej smakuje taka kawa latem.

Tagi:

kawa