Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kefirowa pianka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Smaczny i tani deser, wystarczy troszkę kefiru ze śmietanką oraz owocowa galaretka. Możemy ją podać z owocami mrożonymi, świeżymi, musem…

Kefirowa pianka

Składniki:

Kefirowa pianka

 

  • 400 g kefiru
  • 150 g śmietanki 30%
  • 1 galaretka owoce leśne
  • Do podania:
  • Borówki
  • Cukier

Sposób przygotowania:

Kefirowa pianka

ETAP 1:

Kefirowa pianka
kefir i śmietankę wlać do miski i zmiksować na wysokich obrotach aby masa się spieniła

Galaretkę rozpuścić w 100 ml wrzątku, dodać do niej kilka łyżek kefiru, wymieszać. Odstawić. Kefir i śmietankę ogrzać do temperatury pokojowej. Wlać do miski i zmiksować, aby masa się spieniła.

ETAP 2:

Kefirowa pianka
ostudzoną galaretkę wlewać powoli do kefiru ze smietanką, zmiksować na puszystą masę

Ciągle miksując, wlewać cienką strużką galaretkę, wstawić do lodówki.

ETAP 3:

Kefirowa pianka
przelać masę do szklaneczek, wstawić do lodówki aby deser się stężał

Gdy masa będzie gęstnieć, zmiksować ponownie, przelać do 4 szklaneczek, wstawić do lodówki do stężenia. Deser podawać posypany drobnymi owocami i cukrem lub polany musem owocowym.