Sposób przygotowania:
Truskawkowe torciki na kefirze
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem cukru do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wszystko połączyć, następnie ostrożnie mieszając dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu olej. Ciasto wylać do tradycyjnej formy do pieczenia u mnie ( 24 cm na 35 cm) i piec w temp. 180 st około 15 minut po upieczeniu wystudzić. Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i wystudzić, kefir spienić przy pomocy miksera i dodać do niego zimną galaretkę, dokładnie wymieszać i dołożyć truskawki, następnie odstawić do zgęstnienia. Kiedy pianka zacznie zastygać wylać ja na wystudzone ciasto, odstawić do całkowitego zastygnięcia. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i śmietan fiksu po ubiciu posmarować nią wierzch schłodzonego ciasta i jeszcze raz wstawić do lodówki, aby śmietana zastygła. Po dokładnym schłodzeniu ciasto pociąć na małe porcje i każdą posypać wiórkami czekoladowymi oraz ozdobić truskawkami.