Sposób przygotowania:
Prosty torcik
Biszkopt: Jajka wbić do miski. Dodać do nich cukier i cukier waniliowy. Jajka z cukrem ubić na puszysty krem (ok. 10 minut ubijania mikserem na najwyższych obrotach). Do kremu jajecznego stopniowo dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do średniej, natłuszczonej tortownicy (ok. 22 cm). Biszkopt piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Upieczony biszkopt wyłożyć na czystą ściereczkę i dobrze ostudzić. Ostudzony biszkopt przekroić na 2 płaty. Jeden płat biszkoptu umieścić w tortownicy. Z cytryny wycisnąć sok. Wymieszać go dokładnie z 2 łyżkami cukru i 5 łyżkami wody. Połową ponczu nasączyć biszkopt w tortownicy. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić. Tężejącą galaretkę dokładnie wymieszać z kefirem. Masę wylać na biszkopt w blaszce. Odłożyć do lodówki do stężenia. Następnie położyć na to drugi płat biszkoptu, nasączyć go resztą ponczu. Do zimnego mleka wsypać krem w proszku. Ubić na sztywno mikserem. Krem wyłożyć na ciasto. Powierzchni nie wygładzać, tylko zrobić na wierzchu "górki". Ciasto dobrze schłodzić w lodówce.