Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Prosty torcik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Warstwowy torcik na ciemnym biszkopcie z kefirową pianką i kremem.

Prosty torcik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Prosty torcik

 

  • Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 opakowanie kremu o smaku ajerkoniaku
  • 1 szklanka zimnego mleka
  • Poncz:
  • 1 cytryna
  • 5 łyżek wody
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Prosty torcik
Biszkopt: Jajka wbić do miski. Dodać do nich cukier i cukier waniliowy. Jajka z cukrem ubić na puszysty krem (ok. 10 minut ubijania mikserem na najwyższych obrotach). Do kremu jajecznego stopniowo dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do średniej, natłuszczonej tortownicy (ok. 22 cm). Biszkopt piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Upieczony biszkopt wyłożyć na czystą ściereczkę i dobrze ostudzić. Ostudzony biszkopt przekroić na 2 płaty. Jeden płat biszkoptu umieścić w tortownicy. Z cytryny wycisnąć sok. Wymieszać go dokładnie z 2 łyżkami cukru i 5 łyżkami wody. Połową ponczu nasączyć biszkopt w tortownicy. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić. Tężejącą galaretkę dokładnie wymieszać z kefirem. Masę wylać na biszkopt w blaszce. Odłożyć do lodówki do stężenia. Następnie położyć na to drugi płat biszkoptu, nasączyć go resztą ponczu. Do zimnego mleka wsypać krem w proszku. Ubić na sztywno mikserem. Krem wyłożyć na ciasto. Powierzchni nie wygładzać, tylko zrobić na wierzchu "górki". Ciasto dobrze schłodzić w lodówce.
Prosty torcik
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubite na puszysty krem.
Prosty torcik
Upieczony ostudzony i przekrojony na dwa płaty biszkopt.
Prosty torcik
Tężejąca galaretka truskawkowa dokładnie wymieszana z kefirem.
Prosty torcik
Zimne mleko dokładnie ubite z kremem w proszku.