Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Keks pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Keks to tradycyjnym ciast, bez którego święta Bożego Narodzenia nie mogą się odbyć. Z pewnością posmakuje miłośnikom bakalii.

Keks pomarańczowy

Składniki:

Keks pomarańczowy

 

  • 200g mąki
  • 200g masła
  • 250g cukru pudru
  • 5 jaj
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • garść złocistych rodzynek
  • 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • likier pomarańczowy

Sposób przygotowania:

Keks pomarańczowy
Rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową zalej likierem.

Masło utrzyj z cukrem pudrem na puch, nie przerywając ucierania dodawaj do masy po jednym żółtku. Na koniec dodaj otartą skórkę i wyciśnięty sok z jednej pomarańczy, kiedy całość się połączy dodaj pianę ubitą z białek oraz mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia, ciasto delikatnie połącz.

Na koniec dodaj odsączone z alkoholu bakalie.

Ciasto przelej do keksówki i piecz 40min w 170stop.