Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Keks makowy z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny keks makowy z bakaliami

Keks makowy z bakaliami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Keks makowy z bakaliami

 

  • 6 białek
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl maku suchego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dag stopionej margaryny
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag orzechów
  • 10 dag skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Keks makowy z bakaliami
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, nadal ubijając. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, suchy mak i wszystko dokładnie wymieszać. Margarynę roztopić, wystudzić i zimną dodać do ciasta, wymieszać. Orzechy pokroić na drobne kawałki. Pokrojone orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową dodać do ciasto i dokładnie, delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 190 st przez ok. 1h do suchego patyczka. Gotowy keks po ostudzeniu polać polewą czekoladową. Smacznego!
Keks makowy z bakaliami
Keks makowy z bakaliami
Keks makowy z bakaliami
Keks makowy z bakaliami

Tagi:

mak keks ciasto