Sposób przygotowania:
Keks świąteczny
Mieszankę bakaliową wsypuję do miski, zalewam wrzącą wodą ( tylko tyle, aby zakryła bakalie) i mieszam z alkoholem. Odstawiam na jakieś 15 minut.
Po tym czasie odsączam dokładnie na sitku. Odsączone mieszam z trzema łyżkami mąki.
Resztę mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia.
Kasię ucieram z cukrem i cukrem waniliowym, do utartej masy dodaję po jednym całym jajku, dalej miksuję. Na koniec dodaję mąkę i bakalie.
Masę mieszam, jest gęsta.Ciasto przekładam do keksówki (30 cm) można ja wyłożyć papierem do pieczenia, lub wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.
Piekę 1 godzinę w 180 st C.
Na zimny keks wylewam lukier cytrynowy i wykładam posiekane orzechy.
Po tym czasie odsączam dokładnie na sitku. Odsączone mieszam z trzema łyżkami mąki.
Resztę mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia.
Kasię ucieram z cukrem i cukrem waniliowym, do utartej masy dodaję po jednym całym jajku, dalej miksuję. Na koniec dodaję mąkę i bakalie.
Masę mieszam, jest gęsta.Ciasto przekładam do keksówki (30 cm) można ja wyłożyć papierem do pieczenia, lub wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.
Piekę 1 godzinę w 180 st C.
Na zimny keks wylewam lukier cytrynowy i wykładam posiekane orzechy.