SUPERPRZEPIS

Keks świąteczny

  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Keks świąteczny Więcej zdjęć (10)

Keks, babka nadziana bakaliami, pachnąca skórką pomarańczową i suszonymi owocami. Pyszny deser nie tylko od święta.

Składniki:

Keks świąteczny

 

  • 25 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 1 duża łyżka cukru z wanilią
  • 25 dag masła lub dobrej margaryny ( temp.pokojowa)
  • 5 jajek (L)
  • 2-3 łyżki alkoholu ( wódka, rum, koniak)
  • 40 dag mieszanki bakaliowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Keks świąteczny
Mieszankę bakaliową wsypuję do miski, zalewam wrzącą wodą ( tylko tyle, aby zakryła bakalie) i mieszam z alkoholem. Odstawiam na jakieś 15 minut.

Po tym czasie odsączam dokładnie na sitku. Odsączone mieszam z trzema łyżkami mąki.

Resztę mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia.

Kasię ucieram z cukrem i cukrem waniliowym, do utartej masy dodaję po jednym całym jajku, dalej miksuję. Na koniec dodaję mąkę i bakalie.

Masę mieszam, jest gęsta.Ciasto przekładam do keksówki (30 cm) można ja wyłożyć papierem do pieczenia, lub wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.

Piekę 1 godzinę w 180 st C.

Na zimny keks wylewam lukier cytrynowy i wykładam posiekane orzechy. 
Keks świąteczny
Mieszankę bakaliową wsypuję do miski, zalewam wrzącą wodą
Keks świąteczny
Po tym czasie odsączam dokładnie na sitku.
Keks świąteczny
Odsączone mieszam z trzema łyżkami mąki
Keks świąteczny
Masę mieszam, jest bardzo gęsta, taka ma być
Keks świąteczny
Ciasto przekładam do keksówki
Keks świąteczny
Piekę 1 godzinę w 180 st C.
Keks świąteczny
Na zimny keks wylewam lukier cytrynowy
Keks świąteczny
wykładam posiekane orzechy.
Keks świąteczny

Tagi:

keks ciasto