Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Piernikowy keks świąteczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się z zapachami piernika i pomarańczy. Nie wyobrażamy sobie świątecznego stołu bez pysznego ciasta. Polecam keks mojego pomysłu. Pyszny i pachnący piernikiem z mnóstwem bakalii. Idealnie mięciutki. Polecam.

Piernikowy keks świąteczny

Składniki:

Piernikowy keks świąteczny

Ciasto:

  • 25 dag masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 łyżka miodu prawdziwego
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kopiasta łyżka przyprawy do piernika
  • 15 dag rodzynek
  • 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczy ( 2 łyżki odkładamy do dekoracji )

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania foremki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 5 dag białej polewy
  • 5 dag deserowej polewy
  • 2 łyżki odłożonej kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Piernikowy keks świąteczny
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy, cały czas ucierając dodajemy miód i przyprawę do piernika. Następnie dodajemy sól, obie mąki i proszek do pieczenia, dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i skórki i dokładnie mieszamy.

2. Foremkę keksówkę o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Następnie do foremki przekładamy ciasto.

3. Ciasto pieczemy około 55 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone i studzimy.

4. Obie polewy rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i dekorujemy nimi ciasto, dekorujemy również skórką pomarańczową.

5. Ciasto odstawiamy do zastygnięcia. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.