Sposób przygotowania:
Piegusek ze skórką pomarańczową
Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termoobiegiem (180 stopni bez termoobiegu). Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszać z suchym makiem. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając odebraną z całości łyżkę cukru. Masło utrzeć z cukrem, a następnie z pojedynczo dodawanymi żółtkami. Dodać mąkę i zmiksować. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać obtoczoną w łyżce mąki skórkę pomarańczową. Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki, piec około 50 minut, aż patyczek będzie suchy. Wystudzić na kratce kuchennej. Czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać na jednolitą masę i polać wystudzone ciasto.
jaNina
edytaha
Dziękuję :) Pysznie smakuje, ale fotka kiepska, bo robiłam ją w uciekającym dziennym świetle :(