edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Piegusek ze skórką pomarańczową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ucierany piegusek ze skórką pomarańczową i czekoladową polewą, długo utrzymuje świeżość

Piegusek ze skórką pomarańczową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piegusek ze skórką pomarańczową

 

  • CIASTO:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do skórki pomarańczowej – u mnie tortowa
  • szklanka suchego maku
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 20 dag miękkiego masła
  • szklanka cukru – w tym 1 łyżka do utrwalenia piany z białek
  • 5 jajek
  • zapach pomarańczowy
  • 10 dag sorki pomarańczowej smażonej w cukrze
  • POLEWA:
  • 10 dag czekolady deserowej
  • 4 dag masła
  • DODATKOWO:
  • masło i bułka tarta do formy

 

Sposób przygotowania:

Piegusek ze skórką pomarańczową
Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termoobiegiem (180 stopni bez termoobiegu). Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszać z suchym makiem. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając odebraną z całości łyżkę cukru. Masło utrzeć z cukrem, a następnie z pojedynczo dodawanymi żółtkami. Dodać mąkę i zmiksować. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać obtoczoną w łyżce mąki skórkę pomarańczową. Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki, piec około 50 minut, aż patyczek będzie suchy. Wystudzić na kratce kuchennej. Czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać na jednolitą masę i polać wystudzone ciasto.
Piegusek ze skórką pomarańczową
Dodać ubitą na sztywno pianę i delikatnie wymieszać.
Piegusek ze skórką pomarańczową
Dodać obtoczoną w mące skórkę pomarańczową.
Piegusek ze skórką pomarańczową
Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki.
Piegusek ze skórką pomarańczową
Upieczone ciasto wyjąć z foremki i wystudzić na kratce kuchennej.