Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Kisiel ananasowy z dynią hokkaido

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przygotowując domowy kisiel mamy pewność, że zawiera wyłacznie naturalne składniki bez zbędnych chemicznych wypełniaczy i utrwalaczy.

Kisiel ananasowy z dynią hokkaido

Składniki:

Kisiel ananasowy z dynią hokkaido

 

  • ananas z puszki 400 ml
  • dynia hokkaido 300- 400g
  • woda 3 szkl.
  • cukier kryształ 5 łyżek
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • skrobia ziemniaczana 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Kisiel ananasowy z dynią hokkaido
Kawałek dyni oczyścić z gniazda nasiennego pokroić w niewielką kostkę (może być ze skórką, któa mięknie przy obróbce cieplnej) i włożyć do niewielkiego garnka - zalać 1 szklanką wody i ugotować do miękkości pod przykryciem. Do dyni dodać ananasa razem z zalewą oraz 1,5 szklanki zimnej wody - wszystko zmiksować do płynnej konsystencji. W połowie szklanki zimnej wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną.

Mus ananasowo-dyniowy zagotować dodać sok z cytryny i cukier - na wrzący wlać zawiesinę z mąki ziemniaczanej i mieszać, aż kisiel zgęstnieje i zawrze.

Gotowy kisiel przelać do salaterek i pozostawić do ostygnięcia.