Sposób przygotowania:
Kisiel jabłkowy z ziołami
Jabłka obrać , usunąć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kosteczkę lub utrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Włożyć do garnuszka , zasypać cukrem i zalać wodą .Wrzucić miętę i melisę ( całe gałązki ( kilka listków odłożyć do dekoracji ) .Gotować jabłka z miętą w osłodzonej wodzie 10 minut. Usunąć miętę i melisę ( sprawdzić czy nie trzeba wywaru dosłodzić . Mąkę ziemniaczaną rozrobić z 1/2 szklanki zimnej wody. Do wywaru dodać kilka kropelek zielonego barwnika spożywczego tak by kisiel nabrał koloru zielonego jabłka .Wlać rozrobioną mąkę do garnka i mieszając zagotować .Ogrzewać aż zgęstnieje .
Podawać udekorowane listkami świeżej mięty i melisy .
Podawać udekorowane listkami świeżej mięty i melisy .