Sposób przygotowania:
Kleik ryżowo-marchewkowy
W niewielkiej ilości źródlanej wody gotujemy płaską łyżke stołową ryżu białego. Marchewkę średniej wielkości przekrajamy na pół. Jedna połowę odkładamy, a drugą obieramy i myjemy, a następnie ścieramy na tarce o małych oczkach. Startą na tarce marchewkę dorzucamy do gotującego się ryżu, kiedy ten jest już prawie ugotowany. Jeśli jest taka potrzeba uzupełniamy ewentualnie niedobór wody. Pamiętajmy jednak, że najlepiej jest dolewać wodę o tej samej temperaturze, czyli powinniśmy ją uzupełniać wrzątkiem. Ryż z marchewką gotujemy około 10 minut. Następnie ryż i marchewkę lekko studzimy i miksujemy w blenderze dodając kilka kropel oliwy z oliwek. Tak przygotowany kleik działa łagodząco na kłopoty żołądkowe małych brzuszków. Z jakiś powodów u nas sprawdza się dużo lepiej niż kleiki błyskawiczne dostępnew sklepach.