Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1323]

Marchewkowa zupa - krem z mleczkiem kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Uwielbiam różne zupy kremy, są bardzo zdrowe i pożywne. Pierwszy raz do zupy dodałam mleczko kokosowe i to okazał się bardzo dobry pomysł. Lekko słodką zupę przełamałam przyprawami. Wyszło bardzo pysznie.

Marchewkowa zupa - krem z mleczkiem kokosowym

Składniki:

Marchewkowa zupa - krem z mleczkiem kokosowym

Składniki:

 

  • dodatkowo:
  • ziarna słonecznika
  • chleb na grzanki

Sposób przygotowania:

Marchewkowa zupa - krem z mleczkiem kokosowym
1. Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i dokładnie osuszamy.

2. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy cały czas mieszając, następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości.

3. Gdy warzywa będą miękkie zupę miksujemy blenderem na gładki krem.

4. Do zupy dodajemy mleczko kokosowe ( białą część, bez wody ), następnie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i gałką muszkatołową. Zagotowujemy i podajemy z dowolnymi dodatkami.

5. Chleb kroimy w kosteczkę i razem z ziarnami słonecznika prażymy na suchej i gorącej patelni. Podajemy do zupy.

Rady: Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta, możemy dolać jeszcze bulionu lub gorącej wody.