Sposób przygotowania:
Marchewkowa zupa - krem z mleczkiem kokosowym
1. Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i dokładnie osuszamy.
2. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy cały czas mieszając, następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości.
3. Gdy warzywa będą miękkie zupę miksujemy blenderem na gładki krem.
4. Do zupy dodajemy mleczko kokosowe ( białą część, bez wody ), następnie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i gałką muszkatołową. Zagotowujemy i podajemy z dowolnymi dodatkami.
5. Chleb kroimy w kosteczkę i razem z ziarnami słonecznika prażymy na suchej i gorącej patelni. Podajemy do zupy.
Rady: Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta, możemy dolać jeszcze bulionu lub gorącej wody.
2. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy cały czas mieszając, następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości.
3. Gdy warzywa będą miękkie zupę miksujemy blenderem na gładki krem.
4. Do zupy dodajemy mleczko kokosowe ( białą część, bez wody ), następnie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i gałką muszkatołową. Zagotowujemy i podajemy z dowolnymi dodatkami.
5. Chleb kroimy w kosteczkę i razem z ziarnami słonecznika prażymy na suchej i gorącej patelni. Podajemy do zupy.
Rady: Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta, możemy dolać jeszcze bulionu lub gorącej wody.