Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa selerowo-kapuściana z pieczarkami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Smaczna i pożywna zupa z dużą ilością tartego korzeniowego selera, poszatkowaną kapustą pekińską i pieczarkami...

Zupa selerowo-kapuściana z pieczarkami

Składniki:

Zupa selerowo-kapuściana z pieczarkami

 

  • 1/2 średniej wielkości selera korzeniowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 4 duże pieczarki
  • 5 szklanek bulionu drobiowego
  • 3 ziemniaki
  • 1/4 średniej kapusty pekińskiej
  • pieprz do smaku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Zupa selerowo-kapuściana z pieczarkami

Etap 1

Zupa selerowo-kapuściana z pieczarkami
Marchewka i seler obrane i starte na tarce.

Marchewkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Etap 2

Zupa selerowo-kapuściana z pieczarkami
Pokrojona w kostkę cebula zrumieniona na oleju.

Cebulę pokroić w kostkę, lekko zrumienić na rozgrzanym w garnku oleju.

Etap 3

Zupa selerowo-kapuściana z pieczarkami
Pokrojone w półplasterki pieczarki dodane do podsmażonych warzyw.

Do cebuli dodać marchewkę i seler, podsmażać razem kilka minut. Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do warzyw w garnku, usmażyć.

Etap 4

Zupa selerowo-kapuściana z pieczarkami
Podsmażone z grzybami warzywa zalane bulionem drobiowym.

Warzywa z grzybami zalać bulionem, zagotować.

Etap 5

Zupa selerowo-kapuściana z pieczarkami

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kapustę poszatkować. Ziemniaki i kapustę dodać do gotującej się zupy. Dodać też liść laurowy, ziele angielskie i trochę pieprzu.

Etap 6

Zupa selerowo-kapuściana z pieczarkami

Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Do zupy dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, gotować jeszcze 1-2 minuty. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.