petronella

petronella

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Rosół z chili petronelli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis na rozgrzewający zimowy rosół z dodatkiem chili. Połączenie tradycji z odrobina pikanterii sprawi ze rozgrzejemy wszystkich.

Rosół z chili petronelli

Składniki:

Rosół z chili petronelli

na zupę

  • 1porcja rosołowa ok 2,5 kg
  • 3 litry wody
  • 1 cebula, nieobrana
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • ćwiartka selera
  • kawałek pora
  • listek kapusty
  • 6-7 ziarenek ziela angielskiego
  • 3-4 liście laurowe
  • całe ziarenka pieprzu ok 5-6
  • sól
  • pieprz mielony
  • łyżeczka chili

Sposób przygotowania:

Rosół z chili petronelli
Mięso pokroić na mniejsze części, włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą. Odstawiamy na pół godziny-45 minut. Po tym czasie wylewamy mętną wodę, zalewamy nową zimną wodę przykrywając mięso i gotujemy na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.

Przygotowujemy warzywa. Cebulę przypiekamy na palniku, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i kroimy na mniejsze porcje. Do wody również dodajemy pozostałe warzywa. Następnie gotować przez około 3 godziny na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Przy końcu gotowania przyprawiamy pieprzem, solą oraz chili.