LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Kluski krajane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Świetny dodatek do zupy. Z sosem lub mięsem mogą stanowic samodzielne danie.

Kluski krajane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski krajane

 

Sposób przygotowania:

Kluski krajane
Mąkę zagnieśc z jajami i szczyptą soli. Rozwałkowac, pokrajac w paski o szer. dwóch palców. Położyc jeden na drugim po 3 lub 4, posypując mąką. Pokroic wg upodobania, cieńsze lub grubsze. Trochę podsuszyc, kilkakrotnie przerzucając na drugą stronę. Kluski wrzucac na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju. Ugotowac (ok. 10 min. od wypłynięcia). Wylac do durszlaka, przelac zimną wodą, by się nie zlepiły.
Kluski krajane
Przygotowane składniki na domowe kluski krajane w misce.
Kluski krajane
Rozwałkowane i pokrojone ciasto na kluski krajane.
Kluski krajane
Ułożenie pasków ciasta; krojenie i suszenie klusek.
Kluski krajane
Gotowanie klusek krajanych w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju.