Sposób przygotowania:
Kluski śląskie tradycyjne
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę (lub ugniatamy je tłuczkiem), tak aby nie było grudek.
Ziemniaki wykładamy w jakimś pojemniku (miska, garnek itp.) i dzielimy je na 4 części rysując sobie na nich krzyżyk. 1/4 ziemniaków wyjmujemy w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną (tą część ziemniaków, którą wyjęliśmy dokładamy do pozostałych części. Wszystko razem ugniatamy i formujemy kuleczki i palcem robimy dziurke..
Ziemniaki wykładamy w jakimś pojemniku (miska, garnek itp.) i dzielimy je na 4 części rysując sobie na nich krzyżyk. 1/4 ziemniaków wyjmujemy w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną (tą część ziemniaków, którą wyjęliśmy dokładamy do pozostałych części. Wszystko razem ugniatamy i formujemy kuleczki i palcem robimy dziurke..