Sposób przygotowania:
Knedliki 1 - kluski z kuchni czeskiej
Bułki otrzeć na tarle ze skórki po czym pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na maśle. Mąkę wymieszać z proszkiem, solą, roztrzepanym jajkiem oraz wodą gazowaną. Wyrobić ciasto odrywające się od łyżki. Dodać bułkę i wymieszać po czym odstawić na 20 min. Wodę zagotować, osolić, z ciasta uformować podłużny wałek wrzucić go na wrzątek i powoli gotować około 30 min. W połowie czasu gotowania przewrócić na drugą stronę. Walec wyciągnąć z wody i pokroić na plastry. I oto mamy knedliki. Podawać najlepiej z pieczenią z dużą ilością sosu. U mnie z kitką kurczaka, surówką z białej rzepy i sosem grzybowym.
eli_555
góralka
montajka
Racja - ten drożdżowy też muszę zrobić bo jest smaczny :) Mam znajomą czeszkę która mi może parę przepisów podrzucić :)
Babciagramolka
A taki knedel z grzankami z bułki uwielbiam .
I jeszcze mam prośbę - zdradź co to są te kitki z kurczaka ? - Udka ? - nie znam tej nazwy .
montajka