montajka

montajka

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Knedliki 1 - kluski z kuchni czeskiej

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Czasem lubię małą odmianę od naszych klusek :)

Knedliki 1 - kluski z kuchni czeskiej

Składniki:

Knedliki 1 - kluski z kuchni czeskiej

 

  • 1- 1,5 czerstwej bułki
  • 20-25 g mąki
  • 1/2 szklanki wody mocno gazowanej
  • 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 jajo

Sposób przygotowania:

Knedliki 1 - kluski z kuchni czeskiej
Bułki otrzeć na tarle ze skórki po czym pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na maśle. Mąkę wymieszać z proszkiem, solą, roztrzepanym jajkiem oraz wodą gazowaną. Wyrobić ciasto odrywające się od łyżki. Dodać bułkę i wymieszać po czym odstawić na 20 min. Wodę zagotować, osolić, z ciasta uformować podłużny wałek wrzucić go na wrzątek i powoli gotować około 30 min. W połowie czasu gotowania przewrócić na drugą stronę. Walec wyciągnąć z wody i pokroić na plastry. I oto mamy knedliki. Podawać najlepiej z pieczenią z dużą ilością sosu. U mnie z kitką kurczaka, surówką z białej rzepy i sosem grzybowym.