BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Puszyste malinowe placuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Jeśli mleko zastąpimy wodą placuszki będą mogły jeść osoby uczulone na nabiał. Są puszyste dzięki pianie z białek. Pyszne. Polecam.

Puszyste malinowe placuszki

Składniki:

Puszyste malinowe placuszki

na ciasto;

  • 60 ml melka (lub wody w wersji bezmlecznej)
  • jajko
  • 4-5 łyżek mąki
  • garść malin
  • olej do smażenia placuszków
  • szczypta soli do białek

 

  • oraz cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Puszyste malinowe placuszki
odzielam żółtko od białak. Białko ubijam ze szczyptą soli na puszsta pianę. W osobnym naczyniu mieszam żółtko z mlekiem(w wersji bezmlecznej z wodą) i mąką.

Dodaję ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszam łyżką aż skąłdniki się połączą. Dodaję maliny i ponownie mieszam. Smażę na patelni nieduże placuszki aż nabiorą złotego koloru.

Podaję opruszone cukrem pudrem. 

Tagi:

mąka mleko jajka