Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kokosowa kruszonka

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ta kruszonka jest obłędna w smaku, pachnąca i bardzo chrupiąca. Pachnie tak karmelowo. Trzeba uważać, żeby jej nie przypiec za mocno, bo będzie gorzka. Można jej używać do deserów, jogurtu czy ciasta. Polecam, bo jest pyszna.

Kokosowa kruszonka

Składniki:

Kokosowa kruszonka

Składniki:

  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • pół szklanki cukru kokosowego
  • 5 dag masła lub margaryny

Sposób przygotowania:

Kokosowa kruszonka
1. Cukier i wiórki kokosowe dać do miski, dodać zimne masło lub margarynę. Składniki rozetrzeć opuszkami palców aż powstaną nam małe grudki.

2. Tak wykonaną kruszonkę rozsypać na większą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

3. Kruszonkę piec do zrumienienia się, tak przez około 10 minut, należy pilnować żeby nie przypiec za mocno ponieważ kruszonka będzie gorzka. Można przemieszać w trakcie pieczenia.

4. Moja rada: Upieczona kruszonka trochę się rozleje po blaszce, ale gdy ostygnie zrobią się z niej małe grudki.

5. Kruszonkę wystudzić dość często mieszając. Zimną przełożyć do słoiczka i zamknąć. Używać jej dowolnie według uznania do deserów, ciast czy wyjadać prosto ze słoiczka.



Moje rady:

Masło lub margaryna powinny być zimne.

Z tej proporcji wychodzi jedna blaszka kruszonki.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.