Sposób przygotowania:
Szakszuka z pomidorami, serem żółtym i jajkami
1. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy czosnek, uważamy żeby nie przypiec, bo będzie gorzki, dodajemy pomidory i dusimy do miękkości. Gdy składniki będą miękkie przyprawiamy do smaku solą, ziołami i przyprawami.
2. Następnie w pomidorach robimy w głębienie i w każde wbijamy jajko. Przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut aż jajka się zetną. Od nas zależy jak bardzo mają być ścięte.
3. Pod koniec duszenia posypujemy serem żółtym starym na tarce o dużych oczkach, podajemy po roztopieniu się sera.
Moje rady:
Porcja dla 3 osób.
2. Następnie w pomidorach robimy w głębienie i w każde wbijamy jajko. Przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut aż jajka się zetną. Od nas zależy jak bardzo mają być ścięte.
3. Pod koniec duszenia posypujemy serem żółtym starym na tarce o dużych oczkach, podajemy po roztopieniu się sera.
Moje rady:
Porcja dla 3 osób.