Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Szakszuka z pomidorami, serem żółtym i jajkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • KALORIE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna propozycja na śniadanie, obiad czy kolację. Do przygotowania w pół godzinki. Szybka wersja, bo na pomidorach z puszki. Nam bardzo smakowała i na stałe zagości w naszej kuchni.

Szakszuka z pomidorami, serem żółtym i jajkami

Składniki:

Szakszuka z pomidorami, serem żółtym i jajkami

Składniki:

Sposób przygotowania:

Szakszuka z pomidorami, serem żółtym i jajkami
1. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy czosnek, uważamy żeby nie przypiec, bo będzie gorzki, dodajemy pomidory i dusimy do miękkości. Gdy składniki będą miękkie przyprawiamy do smaku solą, ziołami i przyprawami.

2. Następnie w pomidorach robimy w głębienie i w każde wbijamy jajko. Przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut aż jajka się zetną. Od nas zależy jak bardzo mają być ścięte.

3. Pod koniec duszenia posypujemy serem żółtym starym na tarce o dużych oczkach, podajemy po roztopieniu się sera.

Moje rady:

Porcja dla 3 osób.

Tagi:

ser jajka dania