xxKatherinee

xxKatherinee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 99]

Jabłka pod kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jabłka zapiekane pod owsianą kruszonką - najlepiej smakują na ciepło podane ze śmietaną lub lodami, ewentualne polane jogurtem naturalnym.

Jabłka pod kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka pod kruszonką

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłka pod kruszonką
Obie mąki przesiej do miski.Dodaj sól i masło, wymieszaj rękoma delikatnie ugniatając, do momentu powstania grudek. Dodaj cukier i płatki owsiane, dalej wyrabiaj tworząc mniejsze i większe grudki kruszonki. Obrane i pokrojone jabłka skrop sokiem z cytryny, obsyp cukrem pudrem i cynamonem po czym wymieszaj. Możliwie ciasno układaj jabłka w żaroodpornym naczyniu, na jabłkach rozprowadź równą warstwę kruszonki. Piecz do zrumienienia kruszonki ok. 45 min w 180'C 
Jabłka pod kruszonką
Obie mąki wyrabiamy z masłem i solą
Jabłka pod kruszonką
dodajemy cukier i płatki owsiane
Jabłka pod kruszonką
Obrane i pokrojone jabłka polewamy sokiem z cytryny
Jabłka pod kruszonką
Wymieszane z cukrem i cynamonem jabłka układamy w naczyniu