kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Omlet jajeczny z pesto, rzodkiewką i pomidorkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Omlet z warzywami to szybki pomysł na śniadanie. W towarzystwie warzyw smakuję lekko i pysznie. Polecam.

Omlet jajeczny z pesto, rzodkiewką i pomidorkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Omlet jajeczny z pesto, rzodkiewką i pomidorkami

 

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka mąki owsianej
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 łyżka pesto z liści rzodkiewek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 - 3 rzodkiewki
  • 1/2 łyżeczki przyprawy
  • 1 łyżeczka pokrojonego szczypiorku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Omlet jajeczny z pesto, rzodkiewką i pomidorkami
Warzywa myjemy i przekładamy na na cedzak, osuszamy z wody. Mozzarellę odsączamy z płynu na sitku. Jajka wybijamy do miseczki i wsypujemy mąkę, mieszamy. Masę jajeczną smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone omlet przekładamy na talerz.

Rzodkiewki kroimy na plasterki, a pomidorki na mniejsze kawałki. Odsączoną mozzarellę kroimy w kosteczkę. Umyty szczypiorek na kroimy na drobno.

Omlet smarujemy pesto i układamy pokrojone warzywa, posypujemy mozzarellą i oprószamy przyprawą. Składamy na pół i posypujemy szczypiorkiem.
Omlet jajeczny z pesto, rzodkiewką i pomidorkami
Do wybitnych jajek dodajemy mąkę i mieszamy.
Omlet jajeczny z pesto, rzodkiewką i pomidorkami
Umyte warzywa i odsączoną mozzarellę kroimy.
Omlet jajeczny z pesto, rzodkiewką i pomidorkami
Usmażony omlet smarujemy pesto i układamy rzodkiewkę.
Omlet jajeczny z pesto, rzodkiewką i pomidorkami
Następnie posypujemy pokrojoną mozzarellą.
Omlet jajeczny z pesto, rzodkiewką i pomidorkami
Układamy pokrojone pomidorki i posypujemy przyprawą.