Sposób przygotowania:
Deser z kruszonką, jabłkami i bitą śmietaną
1. Wykonanie kruszonki: Składniki na kruszonkę należy dać do miski i rozetrzeć je opuszkami palców aż powstaną malutkie grudki, następnie należy dać ją do lodówki na około 30 minut, żeby się schłodziła. Schłodzoną trzeba rozsypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Podczas pieczenia kruszonkę należy często mieszać, żeby się nie przypaliła. Upieczoną wystudzić i przełożyć do 4 słoiczków lub szklanek.
2. Wykonanie jabłek: Umyte i osuszone jabłka trzeba obrać i usunąć z nich gniazda nasienne, następnie pokroić w średnią kostkę i wrzucić do garnka, wlać niewielką ilością gorącej wody i dusić do miękkości, ale nie do całkowitego rozgotowania się jabłek, na koniec przyprawić do smaku cukrem i cynamonem. Kolejno dokładnie je wystudzić i przełożyć na kruszonkę.
3. Wykonanie bitej śmietanki: Dobrze schłodzoną kremówkę ( prosto z lodówki ) ubić na sztywno, następnie dodać cukru pudru do smaku i ubić. Gotową śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wycisnąć ją ozdobnie na jabłka, na koniec deser posypujemy według uznania mielonym cynamonem.
4. Gotowe i smacznego życzę.
2. Wykonanie jabłek: Umyte i osuszone jabłka trzeba obrać i usunąć z nich gniazda nasienne, następnie pokroić w średnią kostkę i wrzucić do garnka, wlać niewielką ilością gorącej wody i dusić do miękkości, ale nie do całkowitego rozgotowania się jabłek, na koniec przyprawić do smaku cukrem i cynamonem. Kolejno dokładnie je wystudzić i przełożyć na kruszonkę.
3. Wykonanie bitej śmietanki: Dobrze schłodzoną kremówkę ( prosto z lodówki ) ubić na sztywno, następnie dodać cukru pudru do smaku i ubić. Gotową śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wycisnąć ją ozdobnie na jabłka, na koniec deser posypujemy według uznania mielonym cynamonem.
4. Gotowe i smacznego życzę.
gusia1000
Babeczka35
Dziękuję :)