Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1113]

Deser z kruszonką, jabłkami i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Co tu dużo pisać kruszonka pysznie chrupie, jabłka pachną cynamonem, a śmietanka jest słodka i dopełnia całości deseru. Deser bardzo Wam polecam. Zapraszam.

Deser z kruszonką, jabłkami i bitą śmietaną

Składniki:

Deser z kruszonką, jabłkami i bitą śmietaną

Na kruszonkę:

Jabłka:

  • 4 duże jabłka
  • cukier do smaku
  • cynamon mielony według uznania
  • odrobina gorącej wody

Na śmietankę:

  • 330 ml śmietanki kremówki 30 %
  • cynamon mielony według uznania
  • cukier puder do smaku

Sposób przygotowania:

Deser z kruszonką, jabłkami i bitą śmietaną
1. Wykonanie kruszonki: Składniki na kruszonkę należy dać do miski i rozetrzeć je opuszkami palców aż powstaną malutkie grudki, następnie należy dać ją do lodówki na około 30 minut, żeby się schłodziła. Schłodzoną trzeba rozsypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Podczas pieczenia kruszonkę należy często mieszać, żeby się nie przypaliła. Upieczoną wystudzić i przełożyć do 4 słoiczków lub szklanek.

2. Wykonanie jabłek: Umyte i osuszone jabłka trzeba obrać i usunąć z nich gniazda nasienne, następnie pokroić w średnią kostkę i wrzucić do garnka, wlać niewielką ilością gorącej wody i dusić do miękkości, ale nie do całkowitego rozgotowania się jabłek, na koniec przyprawić do smaku cukrem i cynamonem. Kolejno dokładnie je wystudzić i przełożyć na kruszonkę.

3. Wykonanie bitej śmietanki: Dobrze schłodzoną kremówkę ( prosto z lodówki ) ubić na sztywno, następnie dodać cukru pudru do smaku i ubić. Gotową śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wycisnąć ją ozdobnie na jabłka, na koniec deser posypujemy według uznania mielonym cynamonem.

4. Gotowe i smacznego życzę.