Sposób przygotowania:
Kokosowe bombkiETAP 1:
Białka wlać do miski, dodać sól i cukier. Ubijać, aż białka się spienią, a cukier się rozpuści.
ETAP 2:
Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Na blachę położyć papier do pieczenia. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać porcje masy, zachowując niewielki odstęp.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C z termoobiegiem i piec przez ok 20 min. Powinny się lekko przyrumienić. Po wystudzeniu, ciasteczka oderwać od papieru do pieczenia.
Rozpuścić część czekolady (ok 50 g) i smarować spód ciasteczka, sklejać po dwa. Odstawić, aby czekolada zastygła i bombka się nie rozpadła. Obtaczać w rozpuszczonej czekoladzie i odstawiać na kratkę do zastygnięcia.
Do obtaczania dobrze jest użyć czekolady zatemperowanej. Smacznego :)