zakochana_złośnica

zakochana_złośnica

Kucharz
[Przepisów: 10]

Kokosowe piersi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciekawy sposób na zamianę standardowych schabowych w coś całkiem innego

Kokosowe piersi

Składniki:

Kokosowe piersi

 

  • podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz do smaku
  • 150g wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki oleju
  • mąka krupczatka
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Kokosowe piersi
Piersi myjemy, ściągamy skórkę i kroimy na cztery części. Każdą część rozbijamy tłuczkiem, aby powstały nam kotlety. Gotowe kotlety posypujemy przyprawami i odstawiamy na 10-15 min do lodówki( ten etap można ominąć, ale wtedy przyprawy nie wchłoną się tak dobrze w mięso). W tym czasie na 3 talerzykach szykujemy: roztrzepane jajko, mąkę i wiórki. Olej rozgrzewamy na dużym ogniu, ale zaraz potem musimy go zmniejszyć, aby wiórki się nie przypalały. Gotowe mięso obtaczamy po kolei w: mące, jajku i wiórkach, i na patelnie. Smażymy do uzyskania złotego koloru (3-4 min.). Musimy pilnować kotletów, bo jeśli będziemy smażyć je za długo to wiórki się przypalą i nasze kotleciki stracą swój urok.
Osobiście podaję je z ryżem albo kaszą, ale dobrze smakują z ziemniakami.