olchunia90

olchunia90

Szef Kuchni
[Przepisów: 48]

kokosowe ślimaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

wszystkie przedszkolaczki uwielbiają kokosowe ślimaczki

kokosowe ślimaczki

Składniki:

kokosowe ślimaczki

 

  • mąki pszennej, kostka margaryny, 2 łyżki mleka, 4 białka, 25 dag cukru, 20 dag wiórek

Sposób przygotowania:

kokosowe ślimaczki
margarynę roztapiamy, tak by się nie zaczęła gotować, drożdże rozpuszczamy w mleku, łączymy razem dodając mąkę i śmietanę. wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. białka ubijamy z cukrem i na końcu dodajemy kokos. ciasto dzielimy na 4 równe części i wałkujemy na kształt kwadratu na grubość 1 cm. na ciasto nakładamy masę kokosową i zwijamy w rulon. na górze rulonu robimy ukośne nacięcia nożem w jedną i drugą stronę. pieczemy w temperaturze 180 stopni.
po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem