edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kokosowy bałagan z pijaną gruszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Deser przygotowany na bazie mleczka kokosowego, z gruszkami gotowanymi w czerwonym winie i mini bezikami, mała porcja ogromnej przyjemności :)

Kokosowy bałagan z pijaną gruszką

Składniki:

Kokosowy bałagan z pijaną gruszką

 

  • 1-2 gruszki zależnie od wielkości
  • czerwone półsłodkie wino
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 60 g śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru
  • 130 g mleczka kokosowego
  • mini beziki

 

Sposób przygotowania:

Kokosowy bałagan z pijaną gruszką
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki, zalać winem, dodać cukier wanilinowy i ugotować do miękkości. Żelatynę rozpuścić w jak najmniejszej ilości wrzątku, zmiksować z mleczkiem kokosowym. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno dodając cukier puder, następnie połączyć ją z mleczkiem kokosowym. W salaterkach układać warstwy bezików i kawałków gruszek, przekładając je masą śmietanowo-kokosową. Przed podaniem schłodzić.