edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Słodki bałagan

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Czyli deser z bitej śmietany, pokruszonej bezy i truskawek

Słodki bałagan

Składniki:

Słodki bałagan

 

  • 330 g śmietany kremówki 30%
  • 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki cukru pudru – według mnie nie trzeba więcej, bo bezy dają wystarczająco dużo słodyczy
  • ok. 100 g bezów koktajlowych
  • 1/2 kg truskawek
  • gotowy sos czekoladowy

Sposób przygotowania:

Słodki bałagan
Truskawki opłukałam, dokładnie osuszyłam, usunęłam szypułki i pokroiłam na kawałki. Dobrze schłodzoną kremówkę ubiłam mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodałam cukier wanilinowy i cukier puder. W pucharkach ułożyłam dwukrotnie warstwami: pokruszone bezy, bitą śmietanę i pokrojone truskawki. Równie dobrze można wsypać pokruszone bezy do śmietany, wymieszać i tak nałożyć do pucharków. Wierzch polałam gotowym sosem czekoladowym.