Sposób przygotowania:
Kokosowy pudding ryżowy z żurawiną
W średnim rondlu doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy, dodajemy ryż, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut. Ugotowany ryż odcedzamy i przekładamy do mało przypalającego się garnka. Ryż w garnku zalewamy mlekiem zwykłym i kokosowym, dodajemy również cukier i aromat waniliowy.Gotujemy na małym ogniu, aż masa będzie gęsta i kremowa (okolo 30 minut). Pamiętamy, by często mieszać ryż, aby sie nie przypalił. Ciepłym puddingiem napełniamy salaterki i ozdabiamy wg uznania **. Tym razem użyłam słoiczków po dżemie. Napełniłam je ryżem do połowy, następnie dodałam warstwę konfitury z żurawiny i ponownie przykryłam puddingiem. Wierzch udekorowałam suszoną żurawiną i płatkami migdałów.*Taki pudding dla mnie jest najlepszy na ciepło, kiedy jeszcze ma kremową konsystencję, a mleko nie zostało kompletnie wchłonięte przez ryż. Jeśli wstawimy pudding do lodówki i poczekamy parę godzin, uzyskamy bardziej kleistą i zwartą strukturę.**Przed podaniem pudding można po prostu posypać cukrem pudrem, czy wiórkami kokosowymi, lub jak w tym przypadku udekorować konfiturą czy fuzeliną; można również wykorzystać sezonowe owoce lub musy owocowe.