sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Kokosowy pudding ryżowy z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pudding ryzowy jest odpowiedni na kazda okazje. Jest pyszny zarowno latem jak i zima, podany na goraco, cieplo czy zimno.

Kokosowy pudding ryżowy z żurawiną

Składniki:

Kokosowy pudding ryżowy z żurawiną

 

  • Składniki na 2 duże porcje:
  • 200 g ryżu
  • 300 ml mleka
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 6 łyżek cukru
  • 1/5 łyżeczki soli
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 4 łyżki konfitury z żurawinyą
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Kokosowy pudding ryżowy z żurawiną
W średnim rondlu doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy, dodajemy ryż, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut. Ugotowany ryż odcedzamy i przekładamy do mało przypalającego się garnka. Ryż w garnku zalewamy mlekiem zwykłym i kokosowym, dodajemy również cukier i aromat waniliowy.Gotujemy na małym ogniu, aż masa będzie gęsta i kremowa (okolo 30 minut). Pamiętamy, by często mieszać ryż, aby sie nie przypalił. Ciepłym puddingiem napełniamy salaterki i ozdabiamy wg uznania **. Tym razem użyłam słoiczków po dżemie. Napełniłam je ryżem do połowy, następnie dodałam warstwę konfitury z żurawiny i ponownie przykryłam puddingiem. Wierzch udekorowałam suszoną żurawiną i płatkami migdałów.*Taki pudding dla mnie jest najlepszy na ciepło, kiedy jeszcze ma kremową konsystencję, a mleko nie zostało kompletnie wchłonięte przez ryż. Jeśli wstawimy pudding do lodówki i poczekamy parę godzin, uzyskamy bardziej kleistą i zwartą strukturę.**Przed podaniem pudding można po prostu posypać cukrem pudrem, czy wiórkami kokosowymi, lub jak w tym przypadku udekorować konfiturą czy fuzeliną; można również wykorzystać sezonowe owoce lub musy owocowe.

Tagi:

ryż