niska1

niska1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Kolorowe babeczki owocowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zagniatamy kruche ciasto i pieczemy kruche babeczki, które smarujemy czekoladą i nakładamy w nie owoce sezonowe i smarujemy je galaretką.

Kolorowe babeczki owocowe

Składniki:

Kolorowe babeczki owocowe

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • kostka zimnego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 czekolady mleczne
  • owoce sezonowe np. truskawki, morele, jagody
  • galaretka cytrynowa

Sposób przygotowania:

Kolorowe babeczki owocowe
Mąkę mieszamy ze szczyptą soli cukrem pudrem , następnie dodajemy żółtka i zimne masło szybko zagniatamy ciasto, tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 1/2 godziny.Gdy ciasto się schłodzi wyklejamy nim metalowe foremki do babeczek , które wcześniej wysmarowaliśmy masłem i oprószyliśmy mąką.Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok.20 min.Po upieczeniu i ostudzenie smarujemy je po wewnętrznej stronie rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Czekamy kilka minut aż czekolada zastygnie. w tym czasie rozpuszczamy galaretkę cytrynową w 1 szklance wody i studzimy. Wystudzone babeczki wypełniamy owocami, a następnie każdą babeczkę smarujemy tężejącą galaretką.

Tagi:

czekolada