RENATA P.

RENATA P.

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Kompot jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W tym roku jabłek jest bardzo dużo. Najlepiej smakują takie prosto z sadu które ja również nazbierałam sama. A ja polecam kompot z jabłek :)

Kompot jabłkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kompot jabłkowy

 

  • 0,5 kg jabłek
  • 1,5 l wody
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Kompot jabłkowy
Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne.Do garnka nalewamy 1,5 litra wody i wrzucamy jabłka. Gotujemy około 45 minut ( w zależności od rodzaju jabłek). Następnie ugotowany kompot odcedzamy i dosładzamy cukrem do smaku, jeżeli jest taka potrzeba. Kompot schładzamy i nalewamy do dzbanka.
Kompot jabłkowy
Oczyszczone jabłka zalewamy wodą
Kompot jabłkowy
Gotujemy około 45 minut
Kompot jabłkowy
Ugotowany kompot odcedzamy