Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Galaretkowy kompot jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Prosty kompot z jabłek z dodatkiem brzoskwiniowej galaretki.

Galaretkowy kompot jabłkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Galaretkowy kompot jabłkowy

 

  • 1/2 kg słodkich jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 litra wody
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej

Sposób przygotowania:

Galaretkowy kompot jabłkowy
Jabłka obrać, pokroić w półplasterki (bez gniazd nasiennych), przełożyć do garnka. Do jabłek wsypać cukier (można dać go więcej lub mniej, w zależności od stopnia słodkości jaki lubimy) i wlać wodę. Wymieszać i zagotować. Gotować 10-15 minut, aż jabłka zmiękną. Do gorącego kompotu wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać, żeby galaretka się rozpuściła. Podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
Galaretkowy kompot jabłkowy
Obrane pokrojone w półplasterki i przełożone do garnka jabłka.
Galaretkowy kompot jabłkowy
Kawałki jabłek zalane wodą z dodatkiem cukru.
Galaretkowy kompot jabłkowy
Galaretka w proszku wsypywana do gorącego kompotu.