kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Kompot malina-róża-bez

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Schłodzony kompot świetnie gasi pragnienie. Ten ma piękny kwiatowy aromat, głęboki kolor i nietypowy smak.

Kompot malina-róża-bez

Składniki:

Kompot malina-róża-bez

podstawowe

  • szklanka malin
  • 20g płatków róży (około szklanki)
  • 100g kwiatów bzu
  • płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
  • cukier do smaku
  • 1,5 l wody

Sposób przygotowania:

Kompot malina-róża-bez

Kompot malina-róża-bez
Kwiaty bzu i róży zalewamy woda i gotujemy kilkanascie minut.

Kwiaty bzu zostawiamy na chwile na rozłożonej gazecie aby nieproszeni lokatorzy mogli opuścić lokal. Kwiatów nie myjemy.
Płatki róż i baldachy bzu zalewamy 1,5 l wody i gotujemy około 15 minut. Dodajemy maliny i gotujemy kolejne 10 minut.
Dosładzamy do smaku cukrem oraz dodajemy kwasek cytrynowy. Gotujemy jeszcze kilka minut. Schładzamy.
Podajemy z kostkami lodu i listkiem mięty.