SUPERPRZEPIS

Pasztet w żurawinowo – malinowej galarecie

  • 5
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Pasztet w żurawinowo – malinowej galarecie

Domowy mięsny pasztet w aromatycznej żurawinowo – malinowej galarecie na bazie półsłodkiego wina, malin i żurawiny.

Składniki:

Pasztet w żurawinowo – malinowej galarecie

 

 

  • Galaretka
  • 150g suszonej żurawiny
  • 1 szklanka malin w syropie
  • 1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania:

Pasztet w żurawinowo – malinowej galarecie

ETAP 1:

Pasztet w żurawinowo – malinowej galarecie
mięso zalać wodą i gotować na wolnym ogniu

1. Karkówkę i wołowinę pokroić w grube kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczkę soli i gotować na wolnym ogniu. Po 30minutach od zagotowania dodać udko z kurczaka, obrane marchewki i pietruszkę. Gotować kolejne 30minut. Po tym czasie mięso odcedzić i wystudzić.

ETAP 2:

2. Bułkę namoczyć w mleku.

ETAP 3:

Pasztet w żurawinowo – malinowej galarecie
wątróbkę drobiową i cebulę drobno pokroić

3. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną
w kostkę wątróbkę i dusić do miękkości.

ETAP 4:

Pasztet w żurawinowo – malinowej galarecie
żmielone mięso doprawić przyprawami i dokładnie wymieszać

4. Ugotowane mięso, warzywa, bułkę, wątróbkę z cebulą zmielić maszynką
do mielenia. Do zmielonej masy dodać żółtka, ubite białka, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej oliwą i posypaną bułką tartą o wymiarach 8 x 28cm.

ETAP 5:

Pasztet w żurawinowo – malinowej galarecie
piec w nagrzanym piekarniku następnie wystudzić

5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60minut a następnie wystudzić.

ETAP 6:

Pasztet w żurawinowo – malinowej galarecie
z żurawiny i malin zrobić galaretkę do pasztetu

6. Galaretka
Do garnka wrzucić żurawinę, dodać maliny z syropem, wino, połowę szklanki wody a następnie zagotować i zblenderować. W pozostałej ilości wody rozpuścić żelatynę, połączyć ze składnikami galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego stęgnięcia.

ETAP 7:

7. Do keksówki o wymiarach 9,5 – 10 x 28cm (szersza od keksówki, w której był pieczony pasztet) wyłożonej folią spożywczą wlać 1/3 tężejącej galaretki
i wstawić do lodówki na 30minut. Po tym czasie na stęgniętej galaretce ułożyć pasztet i zalać pozostałą ilością galaretki do całkowitego przykrycia pasztetu. Wstawić do lodówki na około 60minut.