SUPERPRZEPIS

Muffinki czekoladowe z kremem malinowym

  • 5
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 20
Muffinki czekoladowe z kremem malinowym Więcej zdjęć (3)

Czekoladowe muffinki z orzeźwiającym i wyraźnym w smaku kremem malinowym. Na spodzie z małą niespodzianką w postaci czekoladowego ganache.

Składniki:

Muffinki czekoladowe z kremem malinowym

 

CZEKOLADOWY GANACHE:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%

KREM MALINOWY:

Sposób przygotowania:

Muffinki czekoladowe z kremem malinowym

ETAP 1:

Muffinki czekoladowe z kremem malinowym
Przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia wsypać do ubitych jajek.

Śmietankę kremówkę podgrzewać na palniku do momentu, aż prawie zacznie wrzeć. Zestawić z ognia i zalać połamaną czekoladę. Odstawić na chwile i delikatnie mieszać do momentu uzyskania jednolitego kremu. Wystudzić, a potem wstawić do lodówki na parę godzin. Ganache najlepiej przygotować dzień wcześniej. Z gęstego kremu formować kuleczki o wielkości nieco mniejszej niż orzech włoski.
Muffinki: Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę i ubijając wlać cienkim strumyczkiem rozpuszczone masło. Wsypać suche składniki i zmiksować. Na końcu dodać jogurt naturalny. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

ETAP 2:

Muffinki czekoladowe z kremem malinowym
Kuleczki czekoladowe kłaść na każdą muffinkę.

Ciasto wylewać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami i do każdej muffinki włożyć kuleczkę kremu czekoladowego. Do pieczenia idealnie sprawdzą się też silikonowe foremki. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 25 min.

Krem malinowy

Muffinki czekoladowe z kremem malinowym
Mus malinowy połączyć z rozpuszczoną żelatyną.

Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Maliny przełożyć do garnuszka, zasypać cukrem i wlać sok z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a maliny rozpadną. Przetrzeć przez sitko w celu pozbycia się pestek. Przełożyć powtórnie do garnuszka, dodać rozprowadzoną w łyżce wody mąkę ziemniaczaną i zagotować otrzymując gęsty krem. Zdjąć z ognia i połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Przestudzić.

ETAP 4:

Muffinki czekoladowe z kremem malinowym
Mascarpone zmiksować razem z gęstym musem malinowym.

W misie miksera umieścić zimny serek mascarpone i zmiksować razem z musem malinowym. Gęsty krem przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką. Muffinkom zrobić na środku otwory i wypełnić kremem, ozdabiając również wierzch. Smacznego