SUPERPRZEPIS

Koronkowe naleśniki z musem

  • 3
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 20
Koronkowe naleśniki z musem

Naleśniki od serca w kształcie serca w których można się zakochać. Na pewno zachwycą rodzinę i nie tylko. Robi się je szybko i są proste do zrobienia.

Składniki:

Koronkowe naleśniki z musem

 

  • ciasto na naleśniki:

 

 

  • mus malinowy
  • 1 szklanka malin mrożonych
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki żelatyny

 

  • pozostałe:
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30 %
  • melisa

Sposób przygotowania:

Koronkowe naleśniki z musem

ETAP 1:

Koronkowe naleśniki z musem
ciasto na naleśniki gęste gotowe do smażenia

Ciasto:
Masło roztapiam i studzę, przelewam do pojemnika, dodaję mąkę, jajko, sól, mleko i miksuję blenderem. Ciasto ma wtedy fajną aksamitną konsystencję. Ma być bardziej gęste niż na tradycyjne naleśniki. Wstawiam do lodówki na godzinę.

ETAP 2:

Koronkowe naleśniki z musem
ciasto przelane do rękawa i wyciskane na patelnię szprycą

Ciasto przelewam do rękawa cukierniczego z końcówką bardzo cienką. Patelnię smaruję oliwą i wyciskam ciasto tworząc serce. Środek, jego linie musi łączyć się z obwódką serca.

ETAP 3:

Koronkowe naleśniki z musem
mus zrobiony z malin mrożonych i żelatyny

Maliny przekładam do rondelka, i zagotowuję. Przecedzam przez sito, pestki wyrzucam a sok przelewam do garnka, dodaję cukier który ma się rozpuścić. Żelatynę namaczam w zimnej wodzie, dolewam kilka łyżek gorącego soku i rozpuszczam. Wlewam do garnka, mieszam i odstawiam aż ostygnie i lekko zgęstnieje.

ETAP 4:

Koronkowe naleśniki z musem
krem jogurtowo śmietanowy z jogurtu greckiego

Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na sztywno, dodaję jogurt, sos malinowy i mieszam. Podaję z naleśnikami.


Tagi:

naleśniki