kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1068]

Kompot porzeczkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowy kompot bardzo dobrze gasi pragnienie. Jest smaczny i zdrowy.Jego kwaskowaty smak bardzo orzeźwia.

Kompot porzeczkowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kompot porzeczkowy

 

  • 2 litry wody
  • 10 łyżek cukru
  • 0,5 kg mrożonych porzeczek

Sposób przygotowania:

Kompot porzeczkowy
Mrożone owoce porzeczki wyjmujemy z zamrażarki. Do garnka wlewamy wodę i stawiamy na gazie. Do gotującej wody wsypujemy cukier i zagotowujemy, do wrzącego syropu wkładamy mrożone porzeczki i gotujemy około 10minut.

Owoce porzeczki mają być miękkie i nierozgotowane. Garnek zdejmujemy z ognia i chłodzimy kompot.

W razie potrzeby dosładzamy.
Kompot porzeczkowy
Mrożone owoce porzeczki wyjmujemy z zamrażarki
Kompot porzeczkowy
Do zagotowanej wody z cukrem wsypujemy porzeczki