Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Kompot porzeczkowo malinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Kompoty w sezonie owocowym goszczą na naszym stole prawie codziennie, dzisiaj proponują połączenie czerwonych owoców.

Kompot porzeczkowo malinowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kompot porzeczkowo malinowy

 

  • 200 g czerwonej porzeczki
  • 100-150 g malin
  • około 11,5 łyżki cukru brzozowego
  • około 1,5 l wody mineralnej niegazowanej

Sposób przygotowania:

Kompot porzeczkowo malinowy
Czerwona porzeczkę płuczemy, obieramy z łodyżek i przekładamy do garnka, dodajemy maliny.

Owoce zalewamy woda mineralna. Garnek wstawiamy na gaz i gotujemy na niewielkim ogniu przez 15 minut.

Po tym czasie dodajemy do smaku cukier brzozowy, mieszamy. Kompot zagotowujemy.

Przecedzamy kompot i podajemy. Idealny na ciepło jak i na zimno. 
Kompot porzeczkowo malinowy
Kompot porzeczkowo malinowy
Kompot porzeczkowo malinowy
Kompot porzeczkowo malinowy